Ανάλυση αγοράς: Ηλεκτρονικές συσκευές & tech gadgets

Οι φανατικοί καταναλωτές που κατασκηνώνουν έξω από τα καταστήματα της Apple προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη συσκευή, είναι μια εικόνα που όλοι γνωρίζουμε. Εκείνο που συχνά ξεχνάμε είναι πως το συγκεκριμένο κοινό είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία.

Στην πραγματικότητα, ο κλάδος της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών συσκευών είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς εκεί έξω και δεν είναι λίγες οι φορές που εταιρίες κολοσσοί έχουν αποτύχει πλήρως σε λανσαρίσματα προϊόντων ή έχουν ξεπεραστεί από πολύ μικρότερους ανταγωνιστές.

Στο πρόσφατο report της EML Wildfire, βλέπουμε πως η αφοσίωση των καταναλωτών σε μια εταιρία δεν είναι βασικός παράγοντας στη διαδικασία απόφασης-αγοράς. Το γιατί βρίσκεται στον όγκο των πληροφοριών που είναι πλέον διαθέσιμος σε κάθε καταναλωτή, κάτι που φαίνεται να συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Στο νέο αυτό περιβάλλον τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο από την πλευρά του καταναλωτή.

Capture(EML Wildfire)

Συνεπώς κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας είναι αναγκασμένη και ακούει και στη συνέχεια να πείθει τους καταναλωτές για την προστιθέμενη αξία που υπάρχει στα προϊόντα της. Αυτός ο διάλογος εξελίσσεται συνεχώς καλύπτοντας το στάδιο πριν από το λανσάρισμα όσο και αργότερα, στην περίοδο όπου γίνεται η κριτική και η αποτίμηση από την πλευρά των καταναλωτών.

Ένας άλλος τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή έχει να κάνει με το λεγόμενο buzz του προϊόντος δηλαδή το μέγεθος των αναφορών που το συνοδεύουν. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως ο όγκος των αναφορών είναι ενδεικτικός για το μέγεθος των μελλοντικών πωλήσεων δηλαδή με απλά λόγια εφόσον οι καταναλωτές συζητούν για το Χ προϊόν ένα μέρος αυτής της κουβέντας θα μεταφραστεί και σε πωλήσεις.

Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα στο χώρο της τεχνολογίας. Στο αριστερό διάγραμμα (Brandwatch analysis for US market) βλέπετε το share of buzz στο χώρο των Wearable Tech Devices. Τα Google Glass όπως είναι φυσικό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών.

Στο δεξί διάγραμμα βλέπουμε τον όγκο των συζητήσεων που περιέχουν πρόθεση για αγορά. Οι θέσεις στην κατάταξη έχουν αλλάξει ριζικά (όχι μόνο σε σχέση με τα Google Glass) αναδεικνύοντας μια νέα πραγματικότητα για το Online Monitoring.

eikona 2

Εδώ ακριβώς εμφανίζεται η ανάγκη για intelligent monitoring, μια τάση που περιλαμβάνει πιο σύνθετες και πολυμέτωπες καταγραφές που στόχο έχουν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού με βάση συγκεκριμένα ζητούμενα.

Η κατηγοριοποίηση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ο όγκος των συζητήσεων είναι μεγαλύτερος στο Twitter αλλά αν ψάχνεις για άτομα που έχουν ήδη στην κατοχή τους το προϊόν και γράφουν τις εντυπώσεις τους για αυτό, τότε τα Forums υπερτερούν.

eikona 4

Στο διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε την επίδραση που έχει το internet στην απόφαση αγοράς προϊόντων από την πλευρά των καταναλωτών. Ο κλάδος της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών συσκευών αν και επηρεάζεται περισσότερο δεν είναι φυσικά και ο μόνος. Κι αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση (και σε κάθε κλάδο) οι καταναλωτές επισκέπτονται sites, blogs, forums & social media internet λαμβάνοντας πληροφορίες, γνώμες και κριτικές πριν προχωρήσουν σε κάποια αγορά.

eikona 5

 

Απέναντι στο νέο αυτό μοντέλο καταναλωτικής συμπεριφοράς, το Online Monitoring έρχεται να δώσει λύσεις που δεν περιορίζονται σε απλές προτάσεις καταγραφής δεδομένων αλλά βαδίζουν παράλληλα με τα ζητούμενα της αγοράς και πολλές φορές καθορίζουν τις στρατηγικές του marketing που πρόκειται να ακολουθηθούν.

– Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε τι μπορεί να προσφέρει το online monitoring στην επιχείρησή σας μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση που καλύπτει το brand, τους ανταγωνιστές σας και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρησή σας.-

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page