Χαρτογραφώντας το online περιβάλλον στο χώρο του betting

Η ένταση των συζητήσεων γύρω από το διαδικτυακό τζόγο – αλλά κα το τζόγο γενικότερα – είναι τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μεγάλη. Μιλάμε για φαινόμενο που αγγίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και, επομένως, απαντάται κατ εξοχήν στο διαδικτυακό λόγο και τον εξ αυτού θόρυβο. Όμως, η ύπαρξη και άλλων δομικού χαρακτήρα αλλαγών που απορρέουν από την κρίση και την ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων αλλά και από την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων και εκσυγχρονισμού όπως και από τη νέα χαρτογράφηση νόμιμης και παράνομης στοιχηματικής πραγματικότητας, φέρνουν αναφορές όχι μόνο στο επίπεδο των απλών σχολίων και συζητήσεων αλλά και ειδησιογραφικά μέσα και οντότητες έκφρασης άποψης και γνώμης – πρακτικά μιλώντας σε κάθε περίπτωση και υποπεριοχή του διαδικτυακού χάρτη.

Χαρτογραφώντας τις επιμέρους περιοχές, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε αιτίες διαδικτυακού θορύβου όπως…

 • Η κρίση σε όλες της τις εκφάνσεις, που δημιουργεί πολύ περισσότερη συζήτηση και φυσικά περισσότερο στοιχηματισμό. Για την ανάγκη και την ελπίδα απόδοσης κερδών για τον καθένα.
 • Το μέλλον του ΟΠΑΠ και τα δημόσια έσοδα.
 • Η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ και μια από τις πιο σημαντικές πωλήσεις που έχει μέχρι σήμερα επιτύχει, με τις όποιες συζητήσεις ή αμφισβητήσεις του γεγονότος.
 • Η θεσμική διαφοροποίηση που επέφερε στο χώρο η παρουσία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
 • Το νομιμοπαράνομο του διαδικτυακού στοιχήματος και οι “ασπρόμαυρες” σχετικές λίστες…
 • Η μέχρι πρότινος παρουσία των γιγάντων του διεθνούς στοιχηματισμού (πχ William Hill) ανάμεσα τους και οι συνεχείς αλλαγές ονομάτων, διευθύνσεων και κόμβων από όπου βγαίνει η στοιχηματική πρό(σ)κληση.
 • Η προσαρμογή του ΟΠΑΠ στα ψηφιακά δεδομένα και τα καινούργια παίγνια.
 • Η νέα μορφή των υποκαταστημάτων του ΟΠΑΠ, που βγάζουν σύγχρονο και ενιαίο προφίλ και αποτελούν σημεία συνάντησης και μακράς παραμονής (πολύ ενδιαφέρουσα η σχετική διαφήμιση)…
 • Το γεικότερο άλμα του διαφημιστικού τζίρου και η συνάρτηση / εξάρτηση του από το τζόγο.
 • Η εμπλοκή προσωπικοτήτων που παράγουν υψηλές εντάσεις (Μελισσανίδης, Κόκκαλης αλλά και Ψυχάρης, Μπόμπολας…) και, φυσικά,
 • Ο μεγάλος αριθμός παικτών αλλά και ενδιαφερομένων να συζητήσουν και να εκφραστούν, να απορήσουν και να μάθουν, να παίξουν και να κερδίσουν, να αναδείξουν και να διαφημίσουν τις οδούς του στοιχήματος κλπ κλπ…

οι οποίες ανέβασαν τις σχετικές αναφορές  σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.

chart

Από την άλλη πλευρά, το twitter και το facebook δίνουν βήμα στην καθημερινότητα του πράγματος και λύνουν το  ζήτημα κόστους και οικονομικού βάρους της προώθησης του στοιχηματισμού, ανάγοντας τη στοχευμένη ευφυΐα κάθε κίνησης σε ρήτρα επιτυχούς ή μη διαχείρισης ενός εμπορικού εγχειρήματος με απαιτήσεις.

Τι ποιο λογικό από το να αναζητήσουμε με βάση τα εργαλεία του χώρου, να προσδιορίσουμε και να μελετήσουμε τους διαδικτυακούς “θορυβοποιούς”, να αποτυπώσουμε ποιοτικά και ποσοτικά την παρουσία τους και να εκτιμήσουμε μεγέθη και τάσεις;

Μελετώντας τα διεξοδικά, προχωρούμε στη δημοσίευση σχετικών τάσεων, διαγραμματικών αναφορών κλπ ώστε να μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Το πιο προφανές θα το πούμε από τώρα…. Η “νομιμότητα” του χώρου είναι έννοια σχετική… έννοια που παράγει όγκους ανάλογους με την “παρανομία”, τη σχετική και μη συνειδητή που σφραγίζει με τον τρόπο της τη στοιχηματική ιδιαιτερότητα. Πολλοί θα πουν “αυτό΄το ξέραμε”… Και θα τους απαντήσουμε αυτό που λέγεται πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις: ότι η εμπειρική γνώση πολλές φορές προηγείται και οδηγεί την αναζήτηση και τον πλήρη προσδιορισμό των τάσεων, δίνοντας φωνή και όγκους στα μυστικά του κάθε χώρου.

topics

Πολύ δημόσια συζήτηση τα 2 τελευταία χρόνια, με το 2013 να υπερτερεί (205,000 δημόσιες αναφορές) καθώς έγινε η θεσμική διαφοροποίηση και η πώληση του ΟΠΑΠ, με το 2014 να έπεται και να βλέπει κλείσιμο στις 150,000 δημόσιες αναφορές (χωρίς private facebook).
pie

Αυτές βέβαια είναι απλές πινελιές…Γιατί όποιος μπει στο “ζωντανό” περιβάλλον, θα μάθει και θα απολαύσει το σύνολο της εικόνας, αλλά και θα μπορεί να δει τις αναλύσεις με άλλο μάτι.

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page