Online Bullying VS Online Monitoring. Πρακτικές και προβληματισμοί.

Τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα bullying αλλά και οι δημοσιεύσεις έφηβων που παραπέμπουν σε απόπειρες αυτοκτονίας θέτουν για μια ακόμα φορά το ζήτημα του online monitoring σε σχολεία και πανεπιστήμια. Και οι απαντήσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε προφανείς. Έχει δικαίωμα το σχολείο/πανεπιστήμιο να παρακολουθεί τους μαθητές/φοιτητές και με βάση ποια κριτήρια;  Δικαιολογούνται εκπτώσεις στην προστασία των προσωπικών δεδομένων όταν τίθενται θέματα ασφάλειας ακόμα και για τους ίδιους τους χρήστες; Στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο να έχει χρησιμοποιήσει ανάλογες πλατφόρμες, στο εξωτερικό όμως έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

Στο Huntsville της Alabama, το σχολείο της περιοχής ανάθεσε στην εταιρία T&W, Inc. την παρακολούθηση των social media σε σχέση με ενδεχόμενα θέματα ασφάλειας και σύντομα ένας μαθητής συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ένα μαχαίρι. Τις προηγούμενες ημέρες είχε γράψει online πως σκόπευε να επιτεθεί σε ένα συγκεκριμένο καθηγητή.Στην άλλη πλευρά της χώρας, στην πολιτεία της Καλιφόρνια, το Glendale School αποφάσισε να δώσει ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του σε υπηρεσίες social media monitoring ξεσηκώνοντας αντιδράσεις τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς http://forcechange.com/76629/stop-school-district-from-monitoring-students-online/ . Οι υπεύθυνοι του σχολείου υπερασπίζονται την απόφασή τους αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν επέμβει και βοηθήσει 4 περιπτώσεις νέων που εμφάνισαν αυτοκτονικές τάσεις δηλώνοντάς το στα προφίλ τους. Και ο κατάλογος συνεχίζεται με αρκετά ακόμα σχολεία να σκέφτονται μήπως είναι τελικά καλή ιδέα τέτοιες πρακτικές.

Υπάρχει μέση λύση;

Το 2012 η  πολιτεία της Φλορίντα συγκλονίστηκε από την αυτοκτονία της 12χρονης Rebecca Sedwick. Στις έρευνες που ακολούθησαν οι αρχές διαπίστωσαν εκτεταμένο online bulling της κοπέλας από συμμαθήτριές της. Το περιστατικό έγινε αφορμή για να ψηφιστεί νόμος σύμφωνα με τον οποίο το σχολείο έχει δικαίωμα να παρακολουθεί προφίλ μαθητών όταν έχει εύλογες ενδείξεις πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος νόμος φαίνεται λογικός στους περισσότερους καθηγητές καθώς όπως δηλώνουν τα σχολεία δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε τη διάθεση να παρακολουθούν χιλιάδες προφίλ στα social media. Στον αντίποδα αρκετοί προτείνουν αύξηση των εκστρατειών ενημέρωσης προς τους έφηβους και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών (τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, ψυχολογική βοήθεια, κ.α) ως μέσα πρόληψης στα αυξανόμενα περιστατικά bulling.

Μπερδεμένη Δικαιοσύνη  

Κι αν ανάμεσα στους καθηγητές οι γνώμες διίστανται το ίδιο συμβαίνει και στους δικαστές καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά σε όλη τη χώρα. Έτσι συναντάμε το παράδοξο σε διάφορες δίκες οι αποφάσεις να είναι εξαιρετικά αντικρουόμενες μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις (Nevada) το δικαστήριο έκρινε καθόλα νόμιμες τις ενέργειες σχολείων ενώ σε κάποιες άλλες (American Civil Liberties Union of Minnesota) οι αρχές κλήθηκαν να αποζημιώσουν μαθητές που κατήγγειλαν παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Όλοι όμως φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα. Τα όρια ανάμεσα στη προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια του κοινού στο online περιβάλλον είναι εξαιρετικά θολά. Και το ζήτημα του online monitoring στους έφηβους είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί αρκετά στο μέλλον.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page