Τι καιρό κάνει; Ας ρωτήσουμε τα social media.

O Ed Fenelon είναι ο επικεφαλής μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Σικάγο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει πάνω από 19.000 followers στο Twitter. O Ed, μας εξηγεί πως το Facebook, το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα στη δουλειά του και να βελτιώσουν την εγκυρότητα των προβλέψεων, ειδοποιώντας ταυτόχρονα τους πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ct-bsi-nws-social-media-photos 1

Πώς τα δεδομένα από τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο που δουλεύετε;

Κυρίως έχουν αλλάξει οι λεγόμενες πληροφορίες από το έδαφος. Και αυτές οι πληροφορίες στην μετεωρολογία είναι πραγματικά πολύτιμες. Στο παρελθόν βασιζόμασταν σε τοπικούς ακόμα και ερασιτεχνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο τηλέφωνο. Τα social media είναι μία ακόμη πηγή για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Πώς επικοινωνείτε με τους πολίτες κατά τη διάρκεια αυτών των καιρικών φαινομένων;

Αν λάβουμε πληροφορίες από άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των φαινομένων, τους δίνουμε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Ο no1 κανόνας είναι να βρουν κάποιο καταφύγιο. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούμε στο Facebook χάρτες με τις περιοχές που μας ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν πρόκειται για τυφώνες ή ανεμοστρόβιλους ζητάμε πληροφορίες από όσους είναι κοντά. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μας έχει βοηθήσει να στείλουμε τις ομάδες μας γρήγορα, στο σωστό μέρος.

free-vector-fine-weather-icon-05-vector_019089_5-01

Πώς ενσωματώνετε αυτές τις πληροφορίες στο σύστημά σας;

Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύπλοκο και εξελιγμένο σύστημα που αποτελείται μεταξύ άλλων από ραντάρ, δορυφόρους κτλ, αλλά όπως είπα και πριν οι πληροφορίες από το έδαφος είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Κάθε φορά που έχουμε κάποια νέα αξιόπιστη πληροφορία, επικεντρώνουμε τα συστήματα προς τη συγκεκριμένη περιοχή και αναλύουμε την κατάσταση διασταυρώνοντας τα δεδομένα.

Χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό πρωτόκολλο;

Οτιδήποτε μας έρχεται σαν πληροφορία, το λαμβάνουμε υπόψη μας. Σε ακραίες καιρικές καταστάσεις έχουμε δημιουργήσει ένα πειραματικό μοντέλο όπου ποστάσουμε αυτόματα στο twitter γραφικές αναπαραστάσεις και πληροφορίες για την κατάσταση. Βασικά παρακολουθούμε τα πάντα, τόσο συγκεκριμένα hashtags όσο και λέξεις που επιλέγουμε ανά περίπτωση όπως πχ τυφώνας, χαλάζι, πλημμύρες κτλ.

Ποιος τα παρακολουθεί όλα αυτά;

Είναι ένα συλλογικό καθήκον. Συμμετέχουν μετεωρολόγοι από την υπηρεσία μας, φοιτητές από παρεμφερείς σχολές, ακόμα και εθελοντές ιδιώτες.

Πώς αποφασίζετε ποιες πληροφορίες είναι αξιόπιστες;

Δημιουργούμε επιβεβαιωμένα reports αφού διασταυρώσουμε πληροφορίες από διάφορες πηγές. Για παράδειγμα σε έναν ανεμοστρόβιλο χρησιμοποιούμε δεδομένα από ραντάρ,  περιβαλλοντολογικά δεδομένα και πληροφορίες από το έδαφος. Στους ανεμοστρόβιλους στο Ιλινόις (αρχές Ιουνίου), είχαμε πολλές φωτογραφίες από τα social media ακόμα και ένα βίντεο από την περιοχή του τυφώνα.

Πώς μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν;

Να ενημερώνουν τους υπόλοιπους για ότι υποπέσει στην αντίληψή τους, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Έχουμε πολλά παραδείγματα για το πώς χάρη στις έγκαιρες προειδοποιήσεις ατόμων μέσω twitter, βοηθήθηκαν συμπολίτες μας.

Άρα μπορούν να σωθούν ζωές μέσω των social media;

Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός, ακόμα πάντως και μία ζωή να σωθεί είναι ένα τεράστιο όφελος.

57992234

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page