Η ψηφιακή αποτύπωση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό το μήνα που μας πέρασε

Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας μήνας «χαμηλών πτήσεων» σε επίπεδο αναγνωσιμότητας και αναπαραγωγής ειδήσεων τόσο στο offline όσο και στο online περιβάλλον. Αυτό το καλοκαίρι όμως ήταν διαφορετικό και ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Κύριο θέμα αναδείχθηκε το λεγόμενο μεταναστευτικό/προσφυγικό που «σήκωσε» ασυνήθιστο buzz σχεδόν όλο το μήνα που μας πέρασε (και συνεχίζει να εμφανίζεται έστω και με μια πτωτική πορεία).

Summary

91 χιλιάδες αναφορές καταγράφηκαν τιε τελευταίες 31 μέρες. Η αμεσότητα του twitter αλλά και η χρήση προφίλ από news sites & δημοσιογράφους του έδωσαν όπως ήταν επόμενο την πρώτη θέση. Μοιρασμένο το sentiment σε θετικές και αρνητικές αναφορές.

 

History

Οι αιχμές όπως ήταν λογικό οφείλονται σε συγκεκριμένες ειδήσεις (σκηνές βίας σε λιμάνια, αυξημένη προσέλευση σε νησιά κτλ) παρόλα αυτά η θεματολογία ήταν σαφώς ευρύτερη και άγγιξε  θεσμούς και κυβερνησιμότητα, πρόβλεψη κρίσεων, ευρωπαϊκά και τοπικά δεδομένα και υπερευαίσθητες πτυχές της διεθνούς πολιτικής αλλά και των χρηματοδοτήσεων.

 

Topics

Παρόμοια θεματολογία εμφανίζεται και στο topic cloud. Προορισμοί, αρμόδιες υπηρεσίες και τίτλοι κλειδιά είναι οι φράσεις που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

 

Authors

Τα προφίλ με τη μεγαλύτερη επιρροή στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσημα προφίλ ΜΜΕ αλλά και μεμονωμένοι χρήστες «σήκωσαν» τον περισσότερο θόρυβο και αναπαράχθηκαν ή σχολιάστηκαν μαζικά.

Sites impact

Φυσιολογική θεωρείται η εικόνα στα news sites όπου οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν στην πλειοψηφία ηχηρά ονόματα της online (και offline) δημοσιογραφίας.

Demo

Last but not least… κάποια δημογραφικά στοιχεία για έναν αριθμό influencers (στη συγκεκριμένη περίπτωση προφίλ που ασχολήθηκαν με το θέμα και έχουν πάνω από 1.000 followers).

Αν και οι εκλογές αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες, το σίγουρο είναι πως το θέμα των μεταναστών/προσφύγων δεν πρόκειται να λείπει από την επικαιρότητα. Για όποια νεότερα στοιχεία προκύψουν θα ακολουθήσουν τα ανάλογα updates.

Όλα τα στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα Online Monitoring της NMC2   

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page