Case Study: Τσιγάρα & Προϊόντα Καπνού στο Online Περιβάλλον

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις εποχές που η βιομηχανία καπνικών προϊόντων διέθετε τεράστια κονδύλια στη διαφημιστική της προώθηση. Οι ολοένα αυξημένοι περιορισμοί στέρησαν κάθε δυνατότητα προβολής τόσο σε above/below the line όσο και σε αρκετές ενέργειες promotion στρέφοντας τις εταιρίες σε πρωτοβουλίες ΕΚΕ κτλ.

Τι συμβαίνει όμως στο Online περιβάλλον; Ποιες είναι οι δραστηριότητες των εταιριών καπνικών προϊόντων και ποιες οι συζητήσεις των χρηστών;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα δημιουργήσαμε ένα query στο οποίο συμπεριλάβαμε στα αντίστοιχα keywords τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές μάρκες τσιγάρων. Όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα η επιφάνεια εργασίας (dashboard) της NMC2 σας επιτρέπει να διαμορφώσετε τα πεδία που παρακολουθείτε με βάση τις ανάγκες σας και έτσι να έχετε όλα τα δεδομένα μπροστά σας για εύκολη περιήγηση.

Summary

Ορίσαμε σαν περίοδο παρακολούθησης τις τελευταίες 31 ημέρες και καταγράψαμε τις αναφορές που βλέπετε στην εικόνα παρακάτω. Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως τελικά και στο online περιβάλλον, η παρουσία αναφορών σε σχέση με τσιγάρα & εταιρίες καπνικών προϊόντων κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Φυσικά οι περιορισμοί υπάρχουν και στα Online Μέσα παρόλα αυτά οι δυνατότητες είναι σαφώς μεγαλύτερες των επιδόσεων που καταγράφονται, κάτι που ενδεχομένως θα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη των εταιριών.

Sum

 

Ας δούμε και μερικά συγκριτικά διαγράμματα για έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Στο διάγραμμα 1 βλέπουμε την κατάταξη των brands με βάση το sentiment. Το Marlboro προηγείται με τεράστια διαφορά, αν και το νούμερο είναι ελαφρώς πλασματικό καθώς οφείλεται κυρίως σε χιουμοριστικά tweets που συχνά-πυκνά αναφέρουν την εταιρία (δείχνει όμως έστω και σε έμμεσο βαθμό την ταύτιση τσιγάρο=Marlboro στο μυαλό αρκετών καταναλωτών). Στην πραγματικότητα η μάρκα με τις περισσότερες αληθινές αναφορές και συζητήσεις είναι η Old Holborn.

Sygrisi brands

(διάγραμμα 1) 

Στο διάγραμμα 2 βλέπουμε το μέγεθος των αναφορών ανά εταιρία με βάση την ανάλυση ανά Μέσο. Αρκετές αναφορές για την Παπαστράτος (θα αναφέρουμε παρακάτω) της έδωσαν την πρώτη θέση με το Twitter & τα News Sites να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των αναφορών.

Sygrisi etairion

Εκτός όμως από αστεία tweets που ενίοτε συνοδεύονται από «βροχή» retweets, ας δούμε και άλλα θέματα που κυριάρχησαν στις αναφορές.

Αστεία tweets (παραδείγματα):

funny funny 1

Γενικές τάσεις:

 • Η τάση που θέλει μέρος των καταναλωτών να ενισχύουν τα ελληνικά προϊόντα συνεχίζεται και οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες αναφέρονται συχνά σαν παραδείγματα.
 • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και εμφανίζει μια μικρή πτώση, αναφέρεται από μερίδα καταναλωτών σαν εναλλακτική (ενίοτε και σαν κακή).
 • Υπάρχουν, λίγα μεν, forums με αντικείμενο τα καπνικά προϊόντα όπου διεξάγονται συζητήσεις χρηστών.
 • Άρθρα με συμβουλές για το πώς να κόψεις το κάπνισμα εμφανίζονται επίσης σε διάφορα sites αλλά και σε συζητήσεις χρηστών.

News:

 • Παπαστράτος. Επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα.
 • Επιτροπή ανταγωνισμού: Αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις 5 καπνοβιομηχανιών.
 • Νέο χτύπημα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Κατασχέθηκαν 6 τόνοι…
 • Μαίνεται ο «πόλεμος των μελανιών» στα πακέτα τσιγάρων.
 • Πρώην στέλεχος καπνοβιομηχανίας, βουλευτής του Β.Λεβέντη.
 • Ευθύνη και για την ιταλική αγορά έχει αναλάβει πλέον η Imperial Tobacco Greece.
 • Ο καπνός… εξωτερικού (εξαγωγές) κάνει καλό στην Καρέλιας.
 • Απαγορεύτηκαν συγκεκριμένες μάρκες τσιγάρων στις ΗΠΑ.
 • Παγκόσμιο φόρουμ παραδοσιακού καπνού στην Κομοτηνή.

 

Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων & χύμα καπνός

Παρακολουθώντας τις αναφορές για τις εταιρίες προϊόντων καπνού διαπιστώσαμε το πλήθος των δημοσιευμάτων και των συζητήσεων που αναφέρονταν στο λαθρεμπόριο καπνού, ένα από τα βασικότερα προβλήματα της συγκεκριμένης βιομηχανίας παγκόσμια. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό query, συμπεριλαμβάνοντας το συγκεκριμένο θέμα στις λέξεις κλειδιά. Και η αλήθεια είναι πως βρήκαμε πολλές και ενδιαφέρουσες αναφορές.

Εκτός από το πλήθος των αναφορών έχει σημασία να δούμε και την κατανομή των Μέσων. Εκεί βλέπουμε πως τα News Sites ξεπερνούν τα social media, κάτι που εξηγείται αν διαβάσουμε το είδος των αναφορών.

Eskee sum

Ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο (συλλήψεις, κατασχέσεις, κτλ) φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον δείχνοντας (ίσως) και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Eskee mentions

Η στενότερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία με τις αρχές, η αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και φυσικά η καλύτερη ενημέρωση του κοινού, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που προτείνονται στο άμεσο μέλλον.

Η NMC2 ειδικεύεται στον τομέα του online monitoring έχοντας ως πελάτες της ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα. Για να μάθετε περισσότερα και να δείτε μια αναλυτική και ολοκληρωμένη παρουσίαση των υπηρεσιών και των προϊόντων μας, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

 

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page