Case Study: Ο κλάδος των ιδιωτικών κολεγίων. Μεγέθη & βασικοί ανταγωνιστές.

Ο κλάδος των ιδιωτικών κολεγίων στην ελληνική αγορά έχει μετασχηματιστεί ριζικά τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις αλλά και στις οικονομικές συγκυρίες της εποχής. Νέες συνεργασίες, καινούργια τμήματα & ειδικεύσεις, επικοινωνιακές εκστρατείες και οικονομικές διευκολύνσεις είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει τα στελέχη των επιχειρήσεων, ως απάντηση στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Η New Media Concept κατέγραψε όλες τις αναφορές για τους βασικούς πρωταγωνιστές του κλάδου για την περίοδο 1Σεπτ.-26Οκτ. 2015. Πρόκειται για την περίοδο εγγραφών, άρα αυξημένης κινητικότητας για τα ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα καθώς και για ένα χρονικό διάστημα όπου παρατηρούνται έντονες συζητήσεις στα social media.

Προδιαγραφές έρευνας:

 • Ως γλώσσα καταγραφής ορίστηκαν τα ελληνικά (και greeklish).
 • Οι αναφορές εντοπίζονται σε όλο το εύρος του ελληνικού web (news sites, όλες τις γνωστές πλατφόρμες blogs, ελληνικά forums και όλα τα δημοφιλή social media –Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Pinterest, etc- ).
 • ΔΕΝ περιλαμβάνονται αναφορές που γράφτηκαν σε κλειστά προφίλ χρηστών στο Facebook και σε κλειστά Forums (όπου χρειάζεται login).
 • Η πλατφόρμα monitoring που χρησιμοποιήθηκε έχει δημιουργηθεί από την Brandwatch (www.brandwatch.com) και έχει προσαρμοστεί στην ελληνική αγορά από την NMC2 (New Media Concept).
 • Στα keywords που ορίσαμε, περιλαμβάνονται τα κολλέγια Deree, BCA, City Unity College, Aegean College, IST, Mediterranean College, Metropolitan College, New York College. Όλα τα παραπάνω keywords γράφτηκαν με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (κεφαλαία/πεζά/greeklish/ανορθόγραφα κτλ).
 • Το Sentiment Analysis (διαχωρισμός αναφορών σε θετικές, αρνητικές, ουδέτερες) έγινε τόσο με αυτοματοποιημένη διαδικασία όσο και με manual καταχώρηση όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Σημείωση: Τα παρακάτω μεγέθη αποτελούν μικρό μέρος της συνολικής μελέτης. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μεθοδολογία, τα συνολικά μεγέθη της συζήτησης και τα συμπεράσματα της έρευνας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Colleges per page type

 

 

(σχεδ.1)

Colleges sum(σχεδ.2)

Σχετικά μοιρασμένη εμφανίζεται η παρουσία των κολλεγίων στα διάφορα Μέσα (σχεδ.1). Οι ανακοινώσεις, οι εκδηλώσεις και τα νέα προγράμματα των κολεγίων αναφέρονται σε αρκετά άρθρα και δημοσιεύσεις φέρνοντας τα News Sites στην πρώτη κατηγορία. Το Twitter εμφανίζει έντονη δραστηριότητα είτε πρόκειται για tweets από προφίλ που ανήκουν σε news sites είτε πρόκειται για αναρτήσεις χρηστών, ενώ στο Facebook όλα σχεδόν τα κολέγια έχουν έντονη παρουσία στις εταιρικές τους σελίδες. Στα blogs οι δημοσιεύσεις είναι πιο προσωποποιημένες έχοντας έντονο το στοιχείο της άποψης ενώ στα forums οι συζητήσεις είναι λίγες σε σχέση με άλλα Μέσα αλλά πολύ ουσιαστικές καθώς περιέχουν ερωτήσεις υποψήφιων φοιτητών που είναι ακόμα αναποφάσιστοι στην επιλογή κολλεγίου.

Με δεδομένο πως οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από News Sites άρα δεν διαθέτουν συναισθηματική χροιά, οι ουδέτερες αναφορές αποτελούν την πλειοψηφία του συνόλου (σχεδ.2). Σε γενικές γραμμές πάντως τα κολλέγια εμφανίζουν καλή φήμη με την αναλογία θετικών-αρνητικών αναφορών να βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Το Deree εμφανίζει ένα σχετικά ψηλό ποσοστό αρνητικών αναφορών, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αν λάβουμε υπόψη μας πως α) οι περισσότερες αρνητικές αναφορές σχετίζονται με τα υψηλά δίδακτρα β) το συγκεκριμένο κολέγιο είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων σε Twitter & Forums κάτι που μετράει υπέρ του και είναι φυσικό να φέρει και αρνητικές αναφορές.

 1. Deree:                                        455
 2. Mediterranean College:              445
 3. New York College:                     184
 4. BCA:                                          136
 5. Metropolitan College:                137
 6. City Unity College:                     92
 7. IST:                                           51
 8. Aegean College:                        31

Colleges chart

 

Deree College:

Deree sum

Το πρώτο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα, με αγγλόφωνα τμήματα και campus, συνεχίζει να απολαμβάνει εξαιρετική φήμη από τα Μέσα αλλά και από τους χρήστες που το κατατάσσουν ως κορυφαία επιλογή με πολύ καλές προοπτικές οικονομικής αποκατάστασης για τους απόφοιτούς του.

Εκδηλώσεις και ομιλίες που συμβαίνουν στους χώρους του αναφέρονται εκτεταμένα σε news sites και blogs ενώ έντονες είναι οι συζητήσεις σε forums & Twitter ανάμεσα σε απλούς χρήστες (και δυνητικούς φοιτητές). Επίσης αυξημένη παρουσιάζεται και η διαφημιστική του παρουσία (online & offline) μια τακτική που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Στις αρνητικές αναφορές συναντάμε κυρίως θέματα τιμής (πανάκριβο, υπερτιμημένο, κτλ) συγκρίσεις με ευρωπαϊκά ιδρύματα (με τόσα χρήματα σπουδάζεις και έξω) αλλά και «πολιτικά» σχόλια (κολέγιο για πλούσιους και μόνο).

Deree topics

Πλούσιο και πολυθεματικό το topic cloud του Deree College μας δείχνει τις πιο δημοφιλείς συζητήσεις και δημοσιεύσεις για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

(Δείγμα αναφοράς για το Deree σε forum)

Deree ment

 

Mediterranean College: 

Αξιόπιστο όνομα με την υπογραφή του Ομίλου Ξυνή, το Mediterranean College είναι το πρώτο franchise αλλά και το πρώτο βρετανικό κολέγιο στην Ελλάδα. Ο μεγάλος όγκος των αναφορών του (δεύτερο στην κατηγορία μετά το Deree) οφείλεται τόσο σε κάποιες τακτικές κινήσεις (υποτροφίες σπουδών) όσο και σε ισχυρή παρουσία της ομάδας στα social media. Ιδιαίτερα στο Facebook η εταιρική σελίδα του κολλεγίου εμφανίζει έντονη δραστηριότητα με διαγωνισμούς και τακτικές δημοσιεύσεις.

Στα αρνητικά του κολεγίου, η σχετικά χαμηλή παρουσία του σε Forums & Blogs, σε Μέσα δηλαδή όπου πραγματοποιούνται ουσιαστικές συζητήσεις ανάμεσα σε δυνητικούς φοιτητές των κολεγίων.

Med sum   

FB comp         

(σύγκριση δραστηριότητας στα Facebook Pages των κολεγίων)  

Η σύγκριση των Facebook Pages είναι ενδεικτική της έντονης δραστηριότητας του Mediterranean College καθώς σε όρους ποσότητας αλλά και διαδραστικότητας προηγείται αισθητά από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.

Medi mention

(Δείγμα αναφοράς για το Mediterranean College σε News Site)

 

New York College:

NY College sent

Με παραρτήματα στην Αλβανία και στην Πράγα και ένα δυνατό όνομα στην Ελλάδα, το New York College συγκεντρώνει ένα σεβαστό ποσοστό αναφορών σε διαφορετικές κατηγορίες Μέσων διατηρώντας μια καλή φήμη στους Έλληνες χρήστες. Αρκετές εκδηλώσεις της σχολής αναφέρονται σε News Sites και Blogs ενώ η παρουσία της σε Facebook και Twitter εμφανίζει μια καλή κινητικότητα (με περιορισμένη όμως διάδραση από την πλευρά των χρηστών). Το κολέγιο διαθέτει ευρωπαϊκά αλλά και αμερικάνικα προγράμματα σπουδών, κάτι που αναφέρεται σε περιορισμένα σχόλια στα Forums.

NY College mention

NY College mention 1

(Δείγμα αναφοράς για το NY College)

 

Κλείνουμε την επισκόπηση με μερικά χρήσιμα μεγέθη για το σύνολο του κλάδου.

Top sites total

(στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε την κατανομή των αναφορών ανά Μέσο για το σύνολο του κλάδου. Twitter και Facebook κυριαρχούν συγκεντρώνοντας σχεδόν τα 3/4 των αναφορών). 

Top hashtags

Forum authors top 10

(στα δύο παραπάνω διαγράμματα βλέπουμε τα top hashtags που εμφανίστηκαν γύρω από τη συζήτηση για τον κλάδο καθώς και τους top authors στην κατηγορία των Forums) 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInBuffer this page